Workshops Nationale Bijscholingsdag Participatie

Het programma van de Nationale Bijscholingsdag Participatie wordt stapsgewijs bekendgemaakt. In het workshopaanbod vind je tal van interessante workshops waarmee jij jouw kennis op het gebied van de Participatiewet kunt verdiepen. De workshops gaan onder meer over de actuele ontwikkelingen rondom de Participatiewet. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om een verdiepings- of verbredingsslag aan te brengen in jouw kennis en kunde.

Je kiest zelf de workshops waaraan je deelneemt. Hieronder vind je het actuele workshopoverzicht. We maken regelmatig nieuwe workshops bekend, dus houd het overzicht goed in de gaten!

Verwarring over schending van de inlichtingen- en medewerkingsplicht

Door: Sandra Penterman

Op 12 juli 2022 oordeelde de CRvB dat het niet inleveren van bankafschriften schending van de medewerkingsplicht is en géén schending van de inlichtingenplicht. Wat betekent dit voor de praktijk?  

Bij deze workshop wordt ingegaan op de gerechtelijke uitspraak, de achtergrond en de gevolgen van deze koerswijziging voor de uitvoering van de Participatiewet. 

Actualiteiten – Jongeren in de bijstand, terecht een bijzondere doelgroep?

Door: Sherisse Maätita

Op een aantal onderwerpen geldt binnen de Participatiewet voor jongeren van 18 tot 27 jaar andere regels. Jongeren hebben de toekomst en daarom is het voor hen van extra belang om te werken of naar school te gaan. Consulenten zijn getraind om de poort dicht te houden. Is dit nog wel realistisch? Hoe gaan we om met maatwerk leveren? Hoe kunnen we kwetsbare jongeren helpen? Zijn er specifieke vragen waar je vandaag aandacht voor wil hebben?

Actualiteitencollege Participatiewet

Door: Sherisse Maätita

De dynamische omgeving waarin je werkt is constant in beweging. Er gebeurt veel in de wereld van wet- en regelgeving, jurisprudentie en de dagelijkse uitvoering. Het spreekt voor zich dat je hiervan op de hoogte moet zijn. Tijdens deze workshop word je bijgepraat over actualiteiten en ontwikkelingen in de Participatiewet.

De gevolgen van een erfenis, schadevergoeding en de transitievergoeding voor de bijstand

Door: Sandra Penterman

Beëindig je een uitkering bij een erfenis, schadevergoeding en/of transitievergoeding? Reken je betalingen toe aan het inkomen of aan het vermogen? Stel je het vermogen opnieuw vast? Vorder je de verstrekte uitkering terug? Het antwoord op al deze vragen en meer ontdek je tijdens de workshop.

De Energietoeslag

Door: Leon Vijfschaft

In deze workshop blikken we samen terug op het jaar 2022, het jaar waarin de energietoeslag werd uitgerold. We kijken naar de richtlijnen vanuit de overheid en hoe zich dat uiteindelijk heeft vertaald in de uitvoering. We gaan in gesprek met elkaar om te bepalen of de uitvoering gelopen is zoals gepland en/of dit wenselijk was, en meer!

Maatwerk in het minimabeleid

Door: Remko de Paus

Informatie volgt later.

Aanmelden Nationale Bijscholingsdag Participatie

Ook deelnemen aan deze interessante workshops? Meld je dan vandaag nog aan voor de Nationale Bijscholingsdag Participatie!

Inschrijven

Wil jij ook deelnemen aan deze inspirerende workshops en binnen één dag weer helemaal op de hoogte zijn? Meld je dan vandaag nog aan!