Workshops Nationale Bijscholingsdag Backoffice, Frontoffice en Wmo
Het programma van de Nationale Bijscholingsdag Backoffice, Frontoffice en Wmo is nu grotendeels bekend! In het workshopaanbod vind je veel verschillende interessante workshops. Door deel te nemen aan deze workshops kun jij jouw kennis op het gebied van de Backoffice, Frontoffce en Wmo verdiepen of verbreden. De workshops gaan onder meer over de actuele ontwikkelingen, maar je kunt ook een verdiepings- of verbredingsslag aan te brengen in jouw kennis en kunde.
Je kunt zelf kiezen aan welke workshops je deel wilt nemen. Hieronder vind je het volledige workshopoverzicht.

Ronde 1
Actualiteitencollege
Door Wim Peters (docent Stimulansz)
Rechtbanken, maar ook de hoogste rechter, de Centrale Raad van Beroep, doen regelmatig uitspraken die relevant zijn voor al diegenen die de Jeugdwet of de Wmo 2015 uitvoeren. Niet alleen vertellen ze iets over hoe de rechter naar gemeentelijke besluitvorming kijkt, maar regelmatig wordt er een uitspraak gedaan die direct invloed heeft op de uitvoeringspraktijk. Verder blijkt dat er grote overeenkomsten zijn als het gaat om datgene dat zowel in de Jeugdwet als in de Wmo 2015 aan de orde komt en hoe daarover wordt geoordeeld.
Ronde 2
Beschermd wonen
Door Eudice Jozephia (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Beschermd Wonen roept vaak veel vragen op. Wanneer is er wel of geen sprake van Beschermd Wonen? Wat zijn de toelatingseisen? Welke gemeente is verantwoordelijk bij de landelijke toegang? Tijdens deze workshop word je globaal op de hoogte gebracht over de belangrijkste zaken rondom Beschermd Wonen en het indiceren van Beschermd wonen.
Houd jij je bezig met het indiceren van Beschermd Wonen, wil je dit in de toekomst gaan doen of wil je gewoon meer weten over Beschermd wonen? Dan is deze workshop geschikt voor jou!
Soepele overgang Jeugdwet naar Wmo 2015 bij 18 jaar
Door Wim Peters (docent Stimulansz)
Deze workshop is een algemene inleiding voor iedere deelnemer van de Nationale Bijscholingsdag. Tijdens de workshop worden de regels van de Jeugdwet besproken en hoe je kunt komen tot een gemakkelijke overgang bij 18 jaar.
Technologische innovaties voor in de Wmo
Door Cynthia Meevis (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Loop je als Wmo consulent soms vast in alle ontwikkelingen die er zijn rondom hulpmiddelen, technologie en innovatie en zie je door de bomen het bos niet meer? Tijdens deze workshop krijg je inzicht hoe je deze ontwikkelingen effectief in kunt zetten als tools voor je cliënt.
Zorghulpmiddelen, zoals een rolstoel of een scootmobiel zijn niet meer weg te denken uit het huidige zorgbeeld. Maar de maatschappij verandert. We leven in continu veranderende maatschappij, we zitten in een 24uurs economie en de technologisering zet exponentieel door. Ook in de zorg en het Sociaal Domein is dit voelbaar. Maar wat betekent dit nu concreet voor jou als Wmo consulent?
Pgb in de Wmo
Door Marlies Groot Nibbelink (Zorgwegwijs)
Rondom het pgb ontstaan veel onduidelijkheden. Wat zijn de (wettelijke) regels eigenlijk? Hoe ga je het gesprek aan?
Nog steeds wordt een pgb vaak gezien als een vergoeding voor zorg die het sociaal netwerk verricht. Kan en mag dat zomaar? Wat staat daar eigenlijk over in de wet?
Wanneer is een pgb bij uitstek geen goed idee? En hoe verruil je bij de beoordeling daarvan ‘onderbuik’ voor ‘onderbouwing’? Deze workshop geeft aan de hand van uitdagende stellingen, regelgeving en jurisprudentie antwoord op de meeste vragen én kunt u met collega’s uit andere gemeenten van elkaar leren.
Gebruik je dag goed
Door Jacobien Kleve (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Deze workshop gaat over het gebruiken van je tijd. Elke dag heeft iedereen 24 uur ter beschikking. Hoe je die indeelt en hoe tevreden je daarover bent, hangt af van hoe jij omgaat met je tijd in relatie tot je wensen en je bioritme. In deze workshop krijg je inzicht in jouw wensen, jouw ritme en hoe je daar nu mee omgaat. Dat stelt je in staat om betere keuzes te maken!
Speeddaten met gespreksvaardigheden
Door Anja van der Pers (trainingsacteur Kenniscentrum Sociaal Domein)
Deze workshop gaat over het inzetten van gespreksvaardigheden in verschillende gesprekken. Gespreksvaardigheden zijn vaardigheden die goed van pas komen in de communicatie met anderen. Het zijn algemene skills die je zowel op het werk als privé kunt inzetten!
Ronde 3
Wmo – Wlz (VOL)
Door Marlies Groot Nibbelink (Zorgwegwijs)
Het verschil in aanspraak en wetgeving tussen de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet langdurige zorg verloopt lang niet altijd soepel. Er bestaat overlap tussen de Wmo en de Wlz, maar wanneer is welke wet aan zet? Wanneer valt een voorziening onder de Wmo en wanneer onder de Wlz? En wat zijn de gronden om iemand door te verwijzen naar de Wlz? Hoe gaat u dat gesprek aan en welke consequenties heeft dat voor de burger? Iedere Wmo consulent heeft in haar werk te maken met de afbakening van wetten. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de afbakening tussen de Wmo en Wlz en krijgt u antwoorden op bovenstaande vragen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.
Focus op eigen kracht, vanuit Positieve Gezondheid
Door: Cynthia Meevis (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Positieve gezondheid is een methode om samen met een cliënt of burger te kijken naar krachten en wensen. Belemmeringen zijn bespreekbaar, maar staan niet centraal. De focus ligt op de wensen en eigen kracht van de cliënt of burger op basis van diens huidige situatie. De burger is leidend in het gesprek én in de oplossing.
In deze workshop maak je kennis met het model van positieve gezondheid en de toepassing ervan.
Onz Gedachtengoed: ontdek de kracht van zelfkennis
Door: Sjoerd Bakker (docent Kenonz)
Wat bepaalt ons gedrag? Gedrag is een reeks van gewoontes die wij in onze jeugd hebben geleerd en zijn aangevuld met andere ervaringen. Het gedrag bepaalt in de basis de manier van communicatie. Tijdens de workshop is er aandacht voor je gedrag, je persoonlijkheid en je voorkeuren. Je komt er achter wat voor jou werkt en wat juist niet. Waar jouw hart sneller van gaat kloppen en in welk nieuw professioneel avontuur jij het beste tot je recht komt. Daarnaast wordt de achterliggende theorie toegelicht, worden verschillende persoonsprofielen toegelicht en ga je actief bezig met verschillende interactieve spelopdrachten. Zo wordt iedereen direct bewust van persoonlijke inbreng in de groep.
Altijd in balans!
Door Jacobien Kleve (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Iedereen doet een beroep op je; je cliënten, je collega’s, de mensen in de organisatie waar je voor werkt. Als je je werk met plezier wilt doen (en wie wil dat nou niet?) is het belangrijk om in balans te blijven in je communicatie. Zo blijf je dicht bij jezelf en geef je helder weer waar jij voor staat. Ook als het spannend wordt!
Mobility mentoring
Door: Robin Kaas (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)
Mobility Mentoring ondersteunt mensen om hun financiële en sociale problemen aan te pakken, met als doel een economisch zelfredzaam leven. De hulp- en dienstverlening richt zich op meerdere sociale problemen, die in samenhang met elkaar worden aangepakt.
Doel is meer gebruik maken van wat de hersenwetenschap ons leert en onze dienstverlening daarop aanpassen. Zorgen dat je met je proces en je communicatie en begeleiding aansluit bij de mogelijkheden en onmogelijkheden van je klant.
Aanmelden Nationale Bijscholingsdag Wmo
Ook deelnemen aan deze interessante workshops? Meld je dan vandaag nog aan voor de Nationale Bijscholingsdag voor Backoffice medewerkers, Fronoffice medewerkers en Wmo consulenten!
Inschrijven
Wil jij ook deelnemen aan deze interessante workshops en binnen één dag weer helemaal op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen rondom de Wmo? Meld je dan vandaag nog aan!