Workshop ‘Traumasensitief begeleiden van kinderen, jongeren en volwassenen’

Door Rümaine Garcia-Pufflijk (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

Trauma betekent letterlijk: wond. Een wond moet genezen en dat kan soms best een tijd duren. De meeste mensen zijn in staat om adequaat om te gaan met hun wonden die veroorzaakt zijn door schokkende gebeurtenissen. Een deel lukt het echter niet en ontwikkelt ernstige problemen ofwel trauma’s.

Werken met getraumatiseerde kinderen, jongeren of volwassenen vraagt van alle professionals dat ze oog hebben voor de rol die trauma kan spelen, weten hoe ze hier op kunnen inspelen zodat zij hen op een effectieve manier kunnen begeleiden. In deze workshop doen professionals basis kennis en vaardigheden op om traumasensitief te werken.


Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is trauma en welke soorten zijn er;
  • Stresssysteem;
  • Gedrag wat getraumatiseerde kinderen, jongeren en volwassenen kunnen laten zien;
  • Handvatten voor bij het begeleiden van personen met traumaklachten.

“De trainer kan je echt meenemen in de stof en weet je aandacht erbij te houden”
“De workshop is interactief, niet alleen maar luisteren”
“De trainer biedt ruimte voor eigen inbreng, na afloop kon ik echt wat met haar handvatten”

Kennisniveau training: Basistraining ten aanzien van het onderwerp.

Na deze workshop:

  • Deelnemers kunnen na afloop van de workshop trauma herkennen;
  • Deelnemers zijn na de workshop bewust van de effecten van trauma zodat zij beter snappen waar het gedrag wat getraumatiseerde kinderen, jongeren en volwassenen laten zien, vandaan komt;
  • De deelnemers hebben na afloop handvatten tot hun beschikking om traumasensitief te werken om het getraumatiseerde kind, jongere of volwassene optimaal te kunnen ondersteunen.

Deelnemen aan deze workshop?

Je kunt je nog aanmelden voor de Nationale Bijscholingsdag Sociaal Domein! Je kunt je inschrijven via de onderstaande link. Wanneer alle workshops bekend zijn, kun je direct de workshops van jouw voorkeur selecteren. Benieuwd naar alle andere workshops? Bekijk dan hier het actuele overzicht van alle workshops. We maken regelmatig nieuwe workshops bekend, dus houd het overzicht goed in de gaten!