Workshop ‘Succesvol Participeren met behulp van het Geldspel’

Door Joost Lutke

Diverse praktijksituaties en onderzoeken tonen aan dat veranderingen in het ene leefgebied een negatieve kettingreactie tot gevolg heeft in andere leefgebieden. Te denken valt aan een alleenstaande ouder die bij het re-integreren op de arbeidsmarkt geen tijdige kinderopvang kan vinden en daarvan veel stress ervaart. Ook kan gedacht worden aan een ontvanger van de bijstandsuitkering en willende arbeidsuren werkt. Veranderingen van inkomsten hebben direct een effect op de hoogte van de belastingtoeslagen. Hierdoor is het realistisch dat de bijstandsontvanger uiteindelijk een te hoog ontving en een deel moet terugbetalen. Veel bijstandsontvangers hebben nauwelijks spaargeld. Dit omdat de hoogte van de bijstandsuitkering bedoeld is om de noodzakelijke kosten van het bestaan te voldoen. Door het ontbreken van spaargeld zal de terugbetaling moeizaam gaan en ontstaat stress. Stress kan vervolgens leiden tot lichamelijke klachten. Het leefgebied ‘ Werk, opleiding en activiteiten’ heeft daardoor direct een negatief effect op de leefgebieden ‘ Psychische gezondheid’ en ‘Lichamelijke gezondheid’.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Ontdekt een deelnemer hoe een verandering in een leefgebied een kettingreactie in de anderen leefgebieden kunnen veroorzaken
  • Leert een deelnemer hoe dergelijke kettingreacties te voorspellen;
  • Wordt een deelnemer bewust hoe het Geldspel ingezet kan worden om een kettingreactie te voorkomen;
  • Zal er kennis en vaardigheden aan de hand van diverse praktische voorbeelden worden gedeeld.

Kennisniveau training: Basisniveau ten aan zien van het onderwerp.

“Het Geldspel heeft een voorspellende werking van een verandering in het ene leefgebied bij de andere leefgebieden kunnen veroorzaken. Door de voorspellende werking is het mogelijk sneller in te spelen op een passende oplossing”

De workshop is interessant voor professionals die werkzaam zijn met burgers die een verandering in een leefgebied doormaken.

Na deze workshop:

  • Zijn deelnemers bewust van de kettingreacties die veranderingen in een leefgebied bij de andere leefgebieden kunnen veroorzaken;
  • Daarnaast leert een deelnemer de veranderingen met behulp van het Geldspel te herkennen en te be├»nvloeden.

Deelnemen aan deze workshop?

Je kunt je nog aanmelden voor de Nationale Bijscholingsdag Participatie! Je kunt je inschrijven via de onderstaande link. Wanneer alle workshops bekend zijn, kun je direct de workshops van jouw voorkeur selecteren. Benieuwd naar alle andere workshops? Bekijk dan hier het actuele overzicht van alle workshops. We maken regelmatig nieuwe workshops bekend, dus houd het overzicht goed in de gaten!