Workshop ‘Beslagvrije voet en Vrij te laten Bedrag’

Door Ingrid Visser (docent Kenniscentrum Sociaal Domein)

De vereenvoudigde beslagvrije voet geldt bij beslag op het inkomen en is een wettelijk bepaald minimum waarop de beslagene recht heeft om van te leven. Er wordt honderdduizenden keren per jaar, door gerechtsdeurwaarders en overheidsinstanties, beslag gelegd op het inkomen.

Iedereen die werkzaam is in de financiële hulpverlening heeft (bijna) dagelijks met inkomstenbeslag van klanten te maken.
Het is belangrijk om in de meest voorkomende situaties snel te kunnen inschatten of de beslagvrije voet van je klant klopt. De situatie van de je klant is relevant, maar óók het moment waarop de beslagvrije voet is vastgesteld. Na deze workshop kun je deze inschatting goed en snel maken.

Het vrij te laten bedrag (VTLB) is van toepassing tijdens de minnelijke en wettelijke schuldsanering en is deels gebaseerd op de beslagvrije voet. Waarom ligt het VTLB meestal hoger dan de beslagvrije voet en wat zijn de meest voorkomende correcties?

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Opbouw beslagvrije voet; 
  • Aanpassing beslagvrije voet via de deurwaarder of de kantonrechter (Hardheidsclausule);
  • 5-% regel;
  • Hoe kun je als financiële hulpverlener een inschatting maken of er teveel beslag is gelegd en welke stappen zet je dan?;
  • Opbouw VTLB in drie stappen;
  • Oefenen met de beslagvrije voet aan de hand van casuïstiek van de docent en de deelnemers.

“In korte tijd de kernpunten leren over de beslagvrije voet en het VTLB, waarbij een pragmatisch benadering voorop staat.”

Kennisniveau workshop: Verdiepende training ten aanzien van het onderwerp.

Na deze workshop:

  • Na deze workshop kun je snel een inschatting maken of de beslagvrije voet van je klant klopt;
  • Weet je wat je moet doen om deze aan te laten passen;
  • Weet je het verschil tussen de beslagvrije voet en het VTLB.

Deelnemen aan deze workshop?

Je kunt je nog aanmelden voor de Nationale Bijscholingsdag Schuldhulpverlening! Je kunt je inschrijven via de onderstaande link. Nu alle workshops bekend zijn, kun je direct de workshops van jouw voorkeur selecteren. Benieuwd naar alle andere workshops? Bekijk dan hier het actuele overzicht van alle workshops.