Vraag en antwoord: De nooduitgang
In ‘Vraag en Antwoord’ geven wij antwoord op een ingestuurde vraag welke wordt beantwoord door een van onze specialisten uit het Sociaal Domein. Deze week beantwoorden we de vraag van een Wmo consulent die graag advies zou willen t.b.v. de vraag voor een nooduitgang.
“Graag zou ik advies willen t.b.v. de vraag voor een nooduitgang. Een inwoner van onze gemeente is vanwege zijn aandoening en beperkingen volledig elektrisch rolstoelafhankelijk. Hij maakt transfers met een plafondlift en hulp van een verzorger. Hij heeft dusdanige spierzwakte dat hij bij nagenoeg alle handelingen hulp nodig heeft van anderen, zijn robotarm of de omgevingsbesturing. Hij woont in een eengezinswoning, zijn slaapkamer en natte cel zijn op de begane grond. Er is nu namens hem de vraag gesteld of de Wmo de uitgang van zijn slaapkamer kan aanpassen met een nooduitgang. Er bevindt zich nu één deur in de slaapkamer welke naar de tuin leidt. Familie/ verzorgers maken zich zorgen dat hij, in geval van calamiteit zoals brand, niet tijdig uit bed geholpen kan worden met de plafondlift in zijn rolstoel. De rolstoel kan de slaapkamer wel verlaten door de deur in de slaapkamer, maar het bed niet. De nooduitgang moet dan breed genoeg gemaakt worden, zodat hij in zijn bed de slaapkamer uitgereden kan worden. Er is door familie en verzorgers al nagedacht over de praktische invulling: er is nu een deur in de slaapkamer die direct op de achtertuin uitkomt. Zij willen hier een extra deur naast plaatsen, zodat de 2 deuren samen een grote doorgang vormen zodat meneer in zijn bed naar buiten gereden kan worden. De vraag is of de Wmo de kosten voor het realiseren van deze oplossing wil bekostigen. Graag zou ik advies willen of deze aanpassing onder de verantwoordelijkheid van de Wmo valt.”
— Een Wmo consulent”
Antwoord van onze professional
De Wmo is gericht op participatie en zelfredzaamheid. Het verstrekken van een nooduitgang heeft geen invloed op versterking van meneer zijn zelfredzaamheid of participatie. Meneer is altijd aangewezen op ondersteuning wat maakt dat er altijd iemand bij hem is die ondersteund. Met deze ondersteuning kan meneer prima (ook tijdens calamiteiten) in zijn rolstoel geholpen worden en veilig via de deur naar de tuin zijn huis verlaten. Daarbij gaat het hier om calamiteiten en niet om een structureel probleem. Meneer kan zich onder “normale” omstandigheden prima redden met de ondersteuning en ondervindt hierbij geen mobiliteitsproblemen om zich in zijn woning te verplaatsen.
In deze casus is het niet zo dat de Wmo verantwoordelijk is voor deze aanpassing. Er zou uiteraard wel meegedacht kunnen worden over een oplossing, maar dit is dan voor eigen rekening. Uiteraard is ook nog een interessante vraag hoe zwaar is meneer en is het niet mogelijk om meneer eenmalig in zijn rolstoel te tillen? Bij calamiteiten is het altijd goed om van tevoren deze zaken te voorkomen. Zo zouden zij ook de brandweer kunnen vragen of zij het huis willen inspecteren en tips willen geven om met name brand te voorkomen
Heb je ook een vraag?
En wil je daar graag antwoord op van een specialist? Stuur je vraag met je contactgegevens naar info@kenniscentrumsociaaldomein.nl onder vermelding van ‘Lezersvraag Wmo doen’.