Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Veerkracht bij kinderen: samen herstellen na geweld

Den Bosch
6 juni 2024
 199,00
0,5 lesdag
Jeugd
Training

De training ‘Veerkracht bij kinderen: samen herstellen na geweld’ biedt inzicht in de ‘Veerkracht’-methodiek die wordt toegepast in vrouwenopvangcentra om kinderen te begeleiden bij het omgaan met en herstellen van traumatische ervaringen. Er bestaat veel discussie over de juiste aanpak van trauma, met name wanneer therapie of coaching moet worden ingezet en hoe dit kan helpen of belastend kan zijn.

De visie van ‘Veerkracht’ is helder: kinderen bezitten een aanzienlijke veerkracht waardoor ze kunnen herstellen van traumatische gebeurtenissen, zelfs in het geval van ernstige trauma’s. Het is van cruciaal belang dat kinderen de ruimte krijgen om te praten over hun ervaringen, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat kinderen hier behoefte aan hebben (en soms zelfs verplicht zijn binnen de jeugdbescherming). ‘Veerkracht’ voorziet in tools om gesprekken met kinderen en ouders aan te gaan over wat er is gebeurd en hoe het gezin gezamenlijk de veiligheid kan vergroten.

Na de training

  • Heb je een basisinzicht in de ‘Veerkracht’-methodiek.
  • Ben je in staat om op een krachtgerichte en traumasensitieve manier met ouders en kinderen om te gaan.
  • Ben je gestimuleerd om na te denken over de huidige begeleidingsmethoden en -aanbod voor kinderen en gezinnen.
  • Heb je verschillende ideeën over welke materialen je kunt gebruiken voor gesprekken met kinderen.

De training is voor Jeugdprofessionals of professionals binnen het Sociaal Domein die hun specifieke kennis en vaardigheden willen uitbreiden veerkracht bij kinderen.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Programma

13:00 – 13:55 – Lunchpauze op het netwerkplein

14:00 – 17:00 – Training

17:00 – Afsluitende netwerkborrel

Trainer

Viviënne Martens begon haar carrière als kinderhulpverlener in de vrouwenopvang na haar afstuderen als pedagoog. Tien jaar lang werkte ze met asielzoekers en vreemdelingen, waarbij ze haar expertise in trainingen ontwikkelde. Ze gaf Nederlandse culturele oriëntatie trainingen aan gezinnen met diverse achtergronden in verschillende landen. Na een korte periode bij de jeugdgroep van het AMV, trad ze in dienst bij Veilig Thuis, waar ze vier jaar in verschillende functies werkte. Hier zette ze haar passie voor leren voort als mentor voor nieuwe medewerkers en jonge professionals en gaf ze trainingen aan studenten en professionals over diverse onderwerpen. Vervolgens werkte ze een jaar bij de vrouwenopvang in Utrecht, waar ze cliënten trainingen gaf over opvoeding, geweld en zelfinzicht. Met haar uitgebreide ervaring heeft ze bijgedragen aan verschillende projecten binnen de jeugdzorg, met als doel de keten te verbeteren en te verbreden en te focussen op wat echt werkt.

Adres

Oude Engelenseweg 1, 5222 AA ‘s-Hertogenbosch.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is een halve lesdag. De training start om 13:00 uur en duurt tot 17:00 uur.

Investering

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 199,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee, lunch en studiematerialen.

Accreditering

Let op! Deze training is onderdeel van de Bijscholingsdag, hierdoor is het niet mogelijk om voor een halve dag SKJ-punten te behalen. Toch SKJ-punten behalen op deze dag? Volg dan de volledige Bijscholingsdag.

 199,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Vormen van Jeugdhulp

Wil jij meer weten van de verschillende vormen van jeugdhulp? Of wil jij je kennis opfrissen? Volg dan de e-learning ‘Vormen van jeugdhulp’.

E-learning Het Juridisch Kader Jeugdzorg

Wat moet je allemaal weten van de Jeugdwet om als Jeugdconsulent aan de slag te gaan? Hoe kan je de wet juist toepassen in de praktijk en uitleggen aan de cliënt? In de e-learning ‘Het juridisch kader Jeugdzorg’ leer je alles wat je moet weten over het juridisch kader en de toepassing ervan.

E-learning Effectief communiceren

Voer je wel eens een gesprek waarbij je merkt dat hetgeen wat je over wilt brengen niet begrepen wordt zoals jij het bedoelt? Of heb je misschien moeite met luisteren, omdat je snel afgeleid bent of snel een mening hebt over hetgeen de ander je vertelt? In de e-learning effectief communiceren krijg je praktische handvatten om met dit soort situaties om te gaan, waardoor je leert om effectiever te communiceren.