Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Herkennen en Omgaan met Autisme

Utrecht
24 juni 2023
 499,00
1 lesdag
Wmo
Training

De training Herkennen van en omgaan met autisme geeft een unieke inkijk in hoe mensen met autisme de werkelijkheid beleven. Niet alleen via complexe theorieën, maar ook vanuit de alledaagse praktijk, doordat de deelnemers zelf ervaren hoe het is om autisme te hebben. De training combineert kennis met opdrachten uit het Autisme Belevings Circuit en de inzet van een ervaringsdeskundige. Op deze manier vergroot de deelnemer zijn kennis over autisme vanuit verschillende inzichten. Beleef autisme: een unieke kans om jouw kennis over autisme te vergroten door het zelf te ervaren.

Als je de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) hebt, wordt informatie in je hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen. Een ASS is niet bij iedereen hetzelfde, de kenmerken kunnen per persoon verschillen. Die kenmerken hebben wel altijd te maken met twee dingen: hoe je met anderen omgaat en hoe je je gedraagt.

Als professional zie je dagelijks veel mensen. Onder hen bevinden zich zonder twijfel ook mensen met een beperking, zoals een Autisme Spectrum Stoornis. Zij zijn verbaal vaak sterk, waardoor de beperking niet direct opvalt. Dit kan belemmerend zijn in jouw werk. Bijvoorbeeld als het gaat om:

 • het maken, begrijpen en nakomen van afspraken;
 • voor jou vanzelfsprekende communicatie en omgang die niet het gewenste effect hebben;
 • conflictsituaties als gevolg van onduidelijkheid en onbegrip;
 • uitval, verzuim en herhaaldelijk terugkerende situaties die hoge kosten met zich meebrengen.

Een goed inzicht in de denkwijze van iemand met autisme leidt tot efficiëntere en effectievere communicatie, zodat je conflictsituaties, uitval, verzuim en herhaaldelijk terugkerende situaties kunt voorkomen.

De training Herkennen van en omgaan met autisme geeft een unieke inkijk in hoe mensen met autisme de werkelijkheid beleven. Niet alleen via complexe theorieën, maar ook vanuit de alledaagse praktijk, doordat de deelnemers zelf ervaren hoe het is om autisme te hebben. De training combineert kennis met opdrachten uit het Autisme Belevings Circuit en de inzet van een ervaringsdeskundige. Op deze manier vergroot de deelnemer zijn kennis over autisme vanuit verschillende inzichten. Beleef autisme: een unieke kans om jouw kennis over autisme te vergroten door het zelf te ervaren.

Leerdoelen

Na het afronden van de training beschik je over kennis en vaardigheden die je in kunt zetten bij mensen met autisme.

Na deze training:

 • Heb je inzicht in de denkwijze van mensen met autisme;
 • Heb je meer kennis over autisme door een unieke combinatie van kennisoverdracht en belevingsaspecten;
 • Heb je concrete handvatten voor de omgang met mensen met autisme;
 • Ervaar je een omslag in denken van beperkingen naar mogelijkheden om jouw communicatiestijl richting mensen met autisme efficiënter en effectiever toe te passen.

Deze training is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren Wmo consulenten. 

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Voorwaarde voor deelname aan deze training is hbo-werk- en denkniveau. De training Herkennen van en omgaan met autisme wordt aangeboden op hbo-niveau.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Het is mogelijk om de training incompany te volgen. Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

Tijdens de training Wmo en dementie komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Een theoretische inleiding;
 • Opdrachten uit het Autisme Belevings Circuit, waarin je zelf ervaart wat iemand met autisme kan doormaken;
 • Een ervaringsdeskundige neemt jou mee in de belevingswereld van iemand met autisme in en vertelt wat voor hem of haar van belang is in het contact met professionals;
 • Tot slot is het mogelijk om ervaringen uit te wisselen.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Vanaf 1 januari 2022 zijn scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar. Daarvoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling voor werkenden en werkzoekenden. Iedereen die een training, cursus of opleiding wil volgen kan maximaal € 1.000,- aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Certificering

Na het volgen van deze training ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Kenniscentrum Sociaal Domein hanteert de richtlijnen van het RIVM. We verzoeken je om thuis te blijven als je coronagerelateerde klachten hebt.

Digitale lessen

We bieden de mogelijkheid om lessen digitaal bij te wonen als dat nodig is. Tijdens de lessen heb je live contact met de docent. Heb je vragen over de invulling van onze digitale lessen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 085 401 83 62. 

 499,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Effectief communiceren

Voer je wel eens een gesprek waarbij je merkt dat hetgeen wat je over wilt brengen niet begrepen wordt zoals jij het bedoelt? Of heb je misschien moeite met luisteren, omdat je snel afgeleid bent of snel een mening hebt over hetgeen de ander je vertelt? In de e-learning effectief communiceren krijg je praktische handvatten om met dit soort situaties om te gaan, waardoor je leert om effectiever te communiceren.

Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)

Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!

E-learning Vervoersvoorzieningen

Deze e-learning gaat over verschillende soorten vervoer; een belangrijk werkgebied binnen de Wmo waarbij de eerste voorwaarde is dat je weet onder welke wet welke voorziening valt. Op het gebied van vervoer valt heel veel te weten.