Kinderen, jongeren en ouders vertonen soms plotselinge emotionele reacties zoals woede-uitbarstingen of terugtrekking. As professionals dien je snel, maar toch professioneel en adequaat te reageren in dergelijke situaties. Na de interventie volgt reflectie om te begrijpen wat er precies is gebeurd: Waarom deze reactie? Heb ik juist gehandeld? Wat heeft mijn cliënt nodig? Deze training biedt een interactieve verkenning van zowel de theorie als de praktijk van de-escalerend werken.
We gaan dieper in op hoe je vroegtijdig signalen van opbouwende spanning bij een jeugdige, ouder of verzorger kunt herkennen. Via de inbreng van eigen casuïstiek en reflectie daarop, leer je hoe je de principes van de-escalerend werken effectief in de praktijk kunt toepassen. Dit omvat gesprekstechnieken, bewustwording van je eigen houding en het waarborgen van fysieke veiligheid.
Het eerste deel van de training richt zich op een theoretische verkenning van hechting aan de hand van concrete casussen, waarbij deelnemers hun eigen ervaringen kunnen inbrengen. Het tweede deel koppelt deze theoretische inzichten aan de attitude van de jeugdprofessional.
Na afloop van de training ben je in staat om:
Hoe kan deze kennis worden toegepast in de dagelijkse praktijk van de jeugd- en gezinsprofessional? Door een beter begrip van hechtingsproblematiek kan theoretische kennis worden omgezet in praktisch handelen, waardoor passende ondersteuning aan de jeugdige geboden wordt.
De training is voor Jeugdprofessionals of professionals binnen het Sociaal Domein die hun specifieke kennis en vaardigheden willen uitbreiden in het beroepsmatig omgaan met hechtingsproblematiek.
Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.
Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.
09:00-09:30 – Inloop
09:30-10:00 – Een inspirerende opening door Lilian Bakels
10:00-13:00 – Training
13:00-14:00 – Lunchpauze op het netwerkplein
Jelle Visscher is een opgeleide pedagoog met een sterke affiniteit voor kinderen en jongeren. Met meer dan 20 jaar ervaring in jeugdbescherming, teamcoaching en docentschap in de (jeugd)zorg, kan hij goed aansluiten bij de persoonlijke behoeften van deelnemers. Jouw praktijksituatie, ervaringen en persoonlijke referentiekader vormen het vertrekpunt van de training, waarbij de koppeling tussen theorie en praktijk centraal staat.
Oude Engelenseweg 1, 5222 AA ‘s-Hertogenbosch.
De studiebelasting voor deze training is een halve lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 14:00 uur.
De kosten voor de ééndaagse training zijn € 199,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee, lunch en studiematerialen.
Let op! Deze training is onderdeel van de Bijscholingsdag, hierdoor is het niet mogelijk om voor een halve dag SKJ-punten te behalen. Toch SKJ-punten behalen op deze dag? Volg dan de volledige Bijscholingsdag.