Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Training Hechtingsproblematiek in het echt

Den Bosch
6 juni 2024
 199,00
0,5 lesdag
Jeugd
Training

Kinderen, jongeren en ouders vertonen soms plotselinge emotionele reacties zoals woede-uitbarstingen of terugtrekking. As professionals dien je snel, maar toch professioneel en adequaat te reageren in dergelijke situaties. Na de interventie volgt reflectie om te begrijpen wat er precies is gebeurd: Waarom deze reactie? Heb ik juist gehandeld? Wat heeft mijn cliënt nodig? Deze training biedt een interactieve verkenning van zowel de theorie als de praktijk van de-escalerend werken.

We gaan dieper in op hoe je vroegtijdig signalen van opbouwende spanning bij een jeugdige, ouder of verzorger kunt herkennen. Via de inbreng van eigen casuïstiek en reflectie daarop, leer je hoe je de principes van de-escalerend werken effectief in de praktijk kunt toepassen. Dit omvat gesprekstechnieken, bewustwording van je eigen houding en het waarborgen van fysieke veiligheid.

Het eerste deel van de training richt zich op een theoretische verkenning van hechting aan de hand van concrete casussen, waarbij deelnemers hun eigen ervaringen kunnen inbrengen. Het tweede deel koppelt deze theoretische inzichten aan de attitude van de jeugdprofessional.

Leerdoelen

  • Verdieping van kennis over hechtingsproblematiek in de praktijk.
  • Herkenning en erkenning van gedrag dat voortkomt uit hechtingsproblematiek.
  • Bewustwording van de persoonlijke invloed op het handelen.

Leerresultaten

Na afloop van de training ben je in staat om:

  • Opvallend gedrag als gevolg van hechtingsproblematiek te herkennen.
  • Theoretische kennis over hechting om te zetten in handelingen, waardoor passende ondersteuning aan de jeugdige geboden kan worden.
  • Bewust te zijn van de invloed van gedrag voortkomend uit hechtingsproblematiek op jou als individu.

Hoe kan deze kennis worden toegepast in de dagelijkse praktijk van de jeugd- en gezinsprofessional? Door een beter begrip van hechtingsproblematiek kan theoretische kennis worden omgezet in praktisch handelen, waardoor passende ondersteuning aan de jeugdige geboden wordt.

De training is voor Jeugdprofessionals of professionals binnen het Sociaal Domein die hun specifieke kennis en vaardigheden willen uitbreiden in het beroepsmatig omgaan met hechtingsproblematiek.

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Incompany

Wil je deze training volgen met meerdere collega’s? Incompany is ook mogelijk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Programma

09:00-09:30 – Inloop

09:30-10:00 – Een inspirerende opening door Lilian Bakels

10:00-13:00 – Training

13:00-14:00 – Lunchpauze op het netwerkplein

Trainer

Jelle Visscher is een opgeleide pedagoog met een sterke affiniteit voor kinderen en jongeren. Met meer dan 20 jaar ervaring in jeugdbescherming, teamcoaching en docentschap in de (jeugd)zorg, kan hij goed aansluiten bij de persoonlijke behoeften van deelnemers. Jouw praktijksituatie, ervaringen en persoonlijke referentiekader vormen het vertrekpunt van de training, waarbij de koppeling tussen theorie en praktijk centraal staat.

Adres

Oude Engelenseweg 1, 5222 AA ‘s-Hertogenbosch.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is een halve lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 14:00 uur.

Investering

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 199,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee, lunch en studiematerialen.

Accreditering

Let op! Deze training is onderdeel van de Bijscholingsdag, hierdoor is het niet mogelijk om voor een halve dag SKJ-punten te behalen. Toch SKJ-punten behalen op deze dag? Volg dan de volledige Bijscholingsdag.

 199,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Wetten Sociaal Domein

Meer leren over de wetten en sociale zekerheid binnen het Sociaal Domein? Volg dan de e-learning Wetten Sociaal Domein.

Training Timemanagement

De training timemanagement geeft handvatten om beter om te gaan met werkdruk en efficiënter te werken.

Online Opleiding Jeugdconsulent

Wil jij aan de slag in de jeugdzorg en jeugdigen helpen naar een mooie toekomst? De online opleiding Jeugdconsulent biedt alle handvatten, kennis en kunde om het vak goed en grondig uit te kunnen voeren.