Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Summerschool Wmo Consulent 2.0 basisopleiding

 3.495,00
14 lesdagen
Wmo
Opleiding

Droom jij al langer van een omscholing naar het Sociale Domein en wil je dat graag in korte tijd realiseren? Bij Kenniscentrum Sociaal Domein kun je daar de zomerperiode voor gebruiken. Als Wmo consulent combineer je administratieve taken met het werken met mensen. Je voert keukentafelgesprekken met burgers met een hulpvraag. Naar aanleiding van dit keukentafelgesprek schrijf je een rapportage. Na afloop van de opleiding ben je in staat om zelfstandig keukentafelgesprekken te voeren.

Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning is het helpen van burgers om zo lang mogelijk mee te kunnen doen aan ‘de maatschappij’. Iedere burger met een beperking kan hulp aanvragen bij zijn of haar gemeente. Denk hierbij aan hulp bij het huishouden, een hulpmiddel, of het aanvragen van een woon of vervoersvoorziening. Als Wmo consulent ben je werkzaam voor de gemeente of de uitvoerende instantie en verwerk je deze aanvragen.

Als Wmo consulent bevind je je middenin het proces, dat betekent dat jij de verbindende factor bent. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste kennis beschikt. Je werkt met cliënten met een beperking. Het kan gaan om fysieke, maar ook om psychische beperkingen. Goede sociale en gespreksvaardigheden zijn dus van belang.

Het doel van het keukentafelgesprek is het beoordelen welke gevolgen de cliënt ervaart van de beperkingen. Je weegt af of het nodig is om hulp in te zetten, of misschien een eigen netwerk ondersteuning kan bieden. Na afloop van het gesprek schrijf jij de rapportage en eventueel ook de beschikking. Het is dan ook belangrijk dat je schriftelijk vaardig bent. Je laat je in de gesprekken, rapportage en beschikking leiden door de wet- en regelgeving, welke je leert in de opleiding.

De Summerschool Wmo consulent 2.0 basisopleiding is een praktijkgerichte opleiding. Je ontwikkelt je alle kennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor een bekwame Wmo consulent. Je oefent, met je medecursisten, regelmatig met het voeren van gesprekken. De docent voorziet je van tips en feedback om zo goed mogelijk tot de kern te komen. Je leert gebruik te maken van verschillende communicatietechnieken. 

De docenten die de opleiding geven zijn zelf werkzaam in de praktijk. Deze ervaring zorgt ervoor dat de verbinding tussen theorie en praktijk goed gemaakt kan worden. Ze brengen praktijkvoorbeelden mee om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je werkzame leven als Wmo consulent.

Suites voor het Sociaal Domein

Binnen de gemeente wordt gebruik gemaakt van een speciale applicatie voor het uitwisselen van informatie tussen professionals. Om deze Suites voor het Sociaal Domein alvast te leren kennen kun je deze aanvullende training volgen tegen een aangepast tarief. Wanneer je al wat kennis van het programma hebt is dat vaak een pré bij vacatures. Bij je inschrijving kun je aangeven dat je aan de training mee wilt doen.   

De Summerschool Wmo consulent 2.0 basisopleiding is geschikt voor iedereen die zich in korte tijd wil omscholen tot Wmo consulent of consulenten die hun kennis willen bijspijkeren.  

Instapvoorwaarden en opleidingsniveau

Voorwaarde voor deelname is een mbo niveau 4 opleiding of minimaal 2 jaar werkervaring op dit niveau. De opleiding Wmo consulent 2.0 is een opleiding op hbo-niveau.

Doel van de opleiding

Na afloop van de opleiding ben je in staat om als Wmo consulent aan de slag te gaan. Je kent de wet- en regelgeving en kunt zelfstandig een aanvraag afhandelen. Je checkt daarbij alle leefgebieden en bent in staat een indicatie te stellen. Je kunt een rapportage en beschikking opstellen en weet waaraan deze moeten voldoen. 

Voor het vinden van een betaalde baan is het aan te raden om een werkervaringsplaats te zoeken om je te ondersteunen bij je ontwikkeling. Het is je eigen verantwoordelijkheid om een werkervaringsplaats te vinden, maar we kunnen je voorzien van tips om je kansen hierop te vergroten.

Module 1: Wmo consulent

 • Introductie op het vak Wmo consulent 2.0
 • Uitleg over de opbouw en eindtermen van de opleiding
 • Kennismaking met intervisie

Module 2: Het juridisch kader

 • Verkenning van begrippen en regelgeving
 • Samenhang tussen de Wmo en andere regelingen binnen het Sociaal Domein
 • De kanteling en toepassing daarvan
 • Rechtsbescherming voor de burger in de praktijk

Module 3: Het keukentafelgesprek en claim voorkomend communiceren

Deze module bestaat uit 2 lesdagen

 • De opbouw van het keukentafelgesprek
 • Diverse mechanismen bij communicatie
 • Omgaan met weerstand en conflicten
 • Kantelen aan tafel

Module 4: Ziektebeelden en beperkingen

Deze module bestaat uit 2,5 lesdag

 • Verkenning van de somatische aandoeningen en beperkingen
 • Verkenning van psychiatrische aandoeningen en beperkingen
 • Classificeren volgens ICD/ICF

 Module 5: Indicatiestelling huishoudelijke ondersteuning

 • Wat is hulp in de huishouding in het kader van de Wmo?
 • De praktijk van het indiceren van hulp in de huishouding

Module 6: Indicatiestelling woningaanpassingen

 • Inzicht in de mogelijkheden van woningaanpassingen binnen de Wmo
 • Het stellen van eenvoudige indicaties voor woningaanpassingen

Module 7: Indicatiestelling begeleiding

 • Het leren kennen van de doelgroep en doelen van begeleiding
 • De praktijk van het indiceren van begeleiding
 • Werken met een persoonlijk plan

Module 8: Indicatiestelling WRV (Wonen, rolstoel & vervoer)

 • Kennismaking met begrippen en assortiment
 • Het verkrijgen van inzicht in de praktijk van het indiceren van deze middelen
 • Inclusief bedrijfsbezoek bij een hulpmiddelenleverancier

Module 9: Rapportage en beschikking

Deze modules bestaat uit 1,5 lesdag

 • Inzicht in de vereisten van een goede rapportage
 • De praktijk van de rapportage
 • Inzicht in de vereisten van de beschikking

Module 10: Signaleren huiselijk geweld en kindermishandeling

 • Signaleren van huiselijk geweld
 • Meldcode; verplichting en praktijk

Examen: 

Een week voor het examen ontvang je van ons een casus. Tijdens het examen voer je een rollengesprek met ‘de cliënt’ waarna je de bijbehorende rapportage opstelt.

Optioneel: Basistraining Suite4Zorg en Suite4Sociale Regie voor Wmo

Studiebelasting en lestijden

De opleiding is verdeeld over 14 lesdagen, waarvan 12 op locatie. De overige twee dagen doorloop je (thuis) e-learningmodules. Het examen is op de 14e lesdag. De lesdagen vinden dagelijks plaats van 9:00 tot 16:00 uur. Zo rond je in 2,5 week de opleiding af. 

Naast de lesdagen is het raadzaam om rekening te houden met enkele zelfstudie-uren. 

Investering en subsidiemogelijkheden

De kosten voor de opleiding zijn € 3.495,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

 

Unieke online leeromgeving

Voor de Summerschool Wmo Consulent 2.0 basisopleiding krijg je toegang tot je eigen digitale leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot deze online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

Examen

Voor het examen ontvang je per e-mail een casus. Deze casus kun je met je medecursisten voorbereiden. Tijdens de toetsing voer je een gesprek met ‘de cliënt’ (rollenspel) waarna je de bijbehorende rapportage opstelt. Beide onderdelen tellen mee voor het examen.

Certificering

Wanneer je de opleiding volledig hebt doorlopen (aanwezigheid >85%) en slaagt voor beide onderdelen van het examen, ontvang je een certificaat van Kenniscentrum Sociaal Domein. Daarnaast word je geregistreerd in het Wmo register van WMO Consulenten Nederland.

Herkansing

Je hebt recht op één kosteloze herkansing.

STAP-budget

Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.

 

Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!

 3.495,00

Hulp nodig?

Vragen over het aanbod? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Incompany

Heb je interesse in een incompanytraining? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Indicatiestelling Huishoudelijke Ondersteuning

Opleiding KCC Medewerker Sociaal Domein

Ben jij een uitstekend visitekaartje voor het Sociaal Domein? Volg dan de opleiding KCC medewerker Sociaal Domein. We leren je de benodigde kennis van wet- en regelgeving maar zorgen ook dat je over goede communicatietechnieken beschikt.

Training Timemanagement

De training timemanagement geeft handvatten om beter om te gaan met werkdruk en efficiënter te werken.