Droom jij al langer van een omscholing naar het Sociale Domein en wil je dat graag in korte tijd realiseren? Bij Kenniscentrum Sociaal Domein kun je daar de zomerperiode voor gebruiken. Als Wmo consulent combineer je administratieve taken met het werken met mensen. Je voert keukentafelgesprekken met burgers met een hulpvraag. Naar aanleiding van dit keukentafelgesprek schrijf je een rapportage. Na afloop van de opleiding ben je in staat om zelfstandig keukentafelgesprekken te voeren.
Het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning is het helpen van burgers om zo lang mogelijk mee te kunnen doen aan ‘de maatschappij’. Iedere burger met een beperking kan hulp aanvragen bij zijn of haar gemeente. Denk hierbij aan hulp bij het huishouden, een hulpmiddel, of het aanvragen van een woon of vervoersvoorziening. Als Wmo consulent ben je werkzaam voor de gemeente of de uitvoerende instantie en verwerk je deze aanvragen.
Als Wmo consulent bevind je je middenin het proces, dat betekent dat jij de verbindende factor bent. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste kennis beschikt. Je werkt met cliënten met een beperking. Het kan gaan om fysieke, maar ook om psychische beperkingen. Goede sociale en gespreksvaardigheden zijn dus van belang.
Het doel van het keukentafelgesprek is het beoordelen welke gevolgen de cliënt ervaart van de beperkingen. Je weegt af of het nodig is om hulp in te zetten, of misschien een eigen netwerk ondersteuning kan bieden. Na afloop van het gesprek schrijf jij de rapportage en eventueel ook de beschikking. Het is dan ook belangrijk dat je schriftelijk vaardig bent. Je laat je in de gesprekken, rapportage en beschikking leiden door de wet- en regelgeving, welke je leert in de opleiding.
De Summerschool Wmo consulent 2.0 basisopleiding is een praktijkgerichte opleiding. Je ontwikkelt je alle kennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor een bekwame Wmo consulent. Je oefent, met je medecursisten, regelmatig met het voeren van gesprekken. De docent voorziet je van tips en feedback om zo goed mogelijk tot de kern te komen. Je leert gebruik te maken van verschillende communicatietechnieken.
De docenten die de opleiding geven zijn zelf werkzaam in de praktijk. Deze ervaring zorgt ervoor dat de verbinding tussen theorie en praktijk goed gemaakt kan worden. Ze brengen praktijkvoorbeelden mee om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je werkzame leven als Wmo consulent.
Binnen de gemeente wordt gebruik gemaakt van een speciale applicatie voor het uitwisselen van informatie tussen professionals. Om deze Suites voor het Sociaal Domein alvast te leren kennen kun je deze aanvullende training volgen tegen een aangepast tarief. Wanneer je al wat kennis van het programma hebt is dat vaak een pré bij vacatures. Bij je inschrijving kun je aangeven dat je aan de training mee wilt doen.
De Summerschool Wmo consulent 2.0 basisopleiding is geschikt voor iedereen die zich in korte tijd wil omscholen tot Wmo consulent of consulenten die hun kennis willen bijspijkeren.
Voorwaarde voor deelname is een mbo niveau 4 opleiding of minimaal 2 jaar werkervaring op dit niveau. De opleiding Wmo consulent 2.0 is een opleiding op hbo-niveau.
Na afloop van de opleiding ben je in staat om als Wmo consulent aan de slag te gaan. Je kent de wet- en regelgeving en kunt zelfstandig een aanvraag afhandelen. Je checkt daarbij alle leefgebieden en bent in staat een indicatie te stellen. Je kunt een rapportage en beschikking opstellen en weet waaraan deze moeten voldoen.
Voor het vinden van een betaalde baan is het aan te raden om een werkervaringsplaats te zoeken om je te ondersteunen bij je ontwikkeling. Het is je eigen verantwoordelijkheid om een werkervaringsplaats te vinden, maar we kunnen je voorzien van tips om je kansen hierop te vergroten.
Module 1: Wmo consulent
Module 2: Het juridisch kader
Module 3: Het keukentafelgesprek en claim voorkomend communiceren
Deze module bestaat uit 2 lesdagen
Module 4: Ziektebeelden en beperkingen
Deze module bestaat uit 2,5 lesdag
Module 5: Indicatiestelling huishoudelijke ondersteuning
Module 6: Indicatiestelling woningaanpassingen
Module 7: Indicatiestelling begeleiding
Module 8: Indicatiestelling WRV (Wonen, rolstoel & vervoer)
Module 9: Rapportage en beschikking
Deze modules bestaat uit 1,5 lesdag
Module 10: Signaleren huiselijk geweld en kindermishandeling
Examen:
Een week voor het examen ontvang je van ons een casus. Tijdens het examen voer je een rollengesprek met ‘de cliënt’ waarna je de bijbehorende rapportage opstelt.
De opleiding is verdeeld over 14 lesdagen, waarvan 12 op locatie. De overige twee dagen doorloop je (thuis) e-learningmodules. Het examen is op de 14e lesdag. De lesdagen vinden dagelijks plaats van 9:00 tot 16:00 uur. Zo rond je in 2,5 week de opleiding af.
Naast de lesdagen is het raadzaam om rekening te houden met enkele zelfstudie-uren.
De kosten voor de opleiding zijn € 3.495,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.
Voor de Summerschool Wmo Consulent 2.0 basisopleiding krijg je toegang tot je eigen digitale leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de opleiding toegang tot deze online leeromgeving. Omdat het Sociaal Domein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.
Voor het examen ontvang je per e-mail een casus. Deze casus kun je met je medecursisten voorbereiden. Tijdens de toetsing voer je een gesprek met ‘de cliënt’ (rollenspel) waarna je de bijbehorende rapportage opstelt. Beide onderdelen tellen mee voor het examen.
Wanneer je de opleiding volledig hebt doorlopen (aanwezigheid >85%) en slaagt voor beide onderdelen van het examen, ontvang je een certificaat van Kenniscentrum Sociaal Domein. Daarnaast word je geregistreerd in het Wmo register van WMO Consulenten Nederland.
Je hebt recht op één kosteloze herkansing.
Vanwege recente wijzigingen in de regels van STAP, is het niet langer mogelijk om het STAP-budget te gebruiken voor het scholingsaanbod van Kenniscentrum Sociaal Domein. De overheid heeft besloten dat alleen nog OCW-erkende onderwijsinstellingen, zoals MBO- en HBO-opleidingen, in aanmerking komen na de STAP-ronde van 3 juli. Hierdoor vallen ongeveer 95% van de opleidingen en opleiders niet langer onder het STAP-budget, inclusief alle (branche-erkende) opleidingen van Kenniscentrum Sociaal Domein.
Wil je toch de volgende stap zetten in jouw carrière? Geen zorgen, je kunt nog altijd starten met een vakinhoudelijke opleiding van Kenniscentrum Sociaal Domein!
€ 3.495,00