Meld je aan voor de Nationale Bijscholingsdag

Masterclass Afbakening Wmo en Wlz

Meppel
19 maart 2024
 499,00

Waar ligt de grens? Wat valt onder de Wmo en wat onder de Wlz. Als Wmo consulent is dit een vraagstuk wat je frequent in de praktijk tegen kan komen. Het is in deze van groot belang, zeken vanuit het perspectief van de gemeente, dat je daar duidelijk in bent.

“Wmo consulenten en cliëntondersteuners worstelen vaak met het onderscheid tussen Wmo en Wlz, afwijzingen van CIZ-aanvragen en verwarring betreffende verantwoordelijkheden als er Wlz is. Hierover wordt zoveel mogelijk duidelijkheid gegeven.”

Kortom na deze verdiepende training is de afbakening voor jou als Wmo consulent helder, begrijpelijk en uitlegbaar naar de burger.

Na de training:

 • Weet je wat er nodig is om door te kunnen verwijzen naar de Wlz
 • Weet je hoe een indicatietraject van het CIZ eruit ziet
 • Ben je op de hoogte van de (on)mogelijkheden van een Wlz-indicatie
 • Heb je kennis van de dwarsverbanden tussen de verschillende wetten
 • Weet je welke taken er vanuit de Wmo zijn bij iemand die thuis woont met een Wlz-indicatie

In het werk als Wmo consulent kom je het vaak tegen; je hebt te maken met een cliënt waarbij je vermoedt dat er wel eens sprake kan zijn van een mogelijke Wlz-indicatie. Maar hoe bepaal je dit nou eigenlijk en wat kunnen de consequenties hierin zijn? Welke informatie geef je de (mantelzorgers van) de cliënt mee?

Wil je meer zicht op deze doelgroepen en meer weten van de ins en outs van Wlz-zorg? Dan is deze praktische training een aanrader. Tijdens deze ééndaagse training krijg je kennis over de inhoud en reikwijdte van de Wlz en grensgebieden met de Wmo.

Programma

Tijdens deze training komt aan bod:

 • Stelsel van zorgwetten: Wlz (in verhouding tot) Wmo, Zvw en Jeugdwet;
 • Welk onderzoek is nodig om tot verwijzing naar Wlz te komen;
 • Wlz-doelgroepen incl. nieuwe doelgroep GGZ-Wonen;
 • De aanvraagprocedure bij het CIZ;
 • Leveringsvormen van de zorg met inhoudelijke uitleg; Zorg met verblijf, volledig pakket thuis (VPT), modulair pakket thuis (MPT), PGB-uitleg;
 • Eigen bijdragen (CAK);
 • PGB in de 4 zorgwetten, overeenkomsten en verschillen;
 • De rol van de SVB en uitleg trekkingsrecht;
 • Meer zorg nodig: Extra Kosten Thuis (EKT), Meerzorg;
 • Actualiteiten: DTV (Deeltijdverblijf), Wachtstatussen, hulpmiddelen, GGZ-Wonen in de Wlz, GZSP-zorg.

Voor wie?

De training is voor Wmo consulenten, cliëntondersteuners, medewerkers van een sociaal wijkteam en (startende) medewerkers van een zorgkantoor.

Deze training wordt op hbo-niveau gegeven.

Locatie

De Masterclass vindt plaats op het hoofdkantoor van Kenniscentrum Sociaal Domein in Meppel.

Adres: Blankenstein 143, 7943 PE in Meppel.

Studiebelasting

De studiebelasting voor deze training is één lesdag. De training start om 09:00 uur en duurt tot 16:00 uur.

Investering

De kosten voor de ééndaagse training zijn € 499,- (vrijgesteld van btw). Deze kosten zijn inclusief koffie/thee en lunch. Studiematerialen en toegang tot een persoonlijke online leeromgeving zijn inbegrepen.

Certificering

Na afronding van de training, ontvang je een deelnamebewijs van Kenniscentrum Sociaal Domein.

Deskundige

De interactieve masterclass wordt verzorgd door Lisa de Kramer. Lisa is als Wmo-consulent werkzaam geweest in het Sociaal Domein en werkt nu als Kwaliteitsmedewerker Wmo en Leerlingenvervoer.
Door haar opleiding Toegepaste Gerontologie werd Lisa als consulent veelal ingezet bij de oudere doelgroepen, zoals bijvoorbeeld mensen met dementie. Vanuit de ervaringen waar zij mee te maken kreeg is zij zich gaan verdiepen in de aangrenzende wetgeving, waaronder de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet. Binnen gemeenten waarin Lisa werkzaam is en is geweest geeft zij regelmatig trainingen over de aangrenzende wetgeving. Vanuit haar rol als kwaliteitsmedewerker kan zij deelnemers op de hoogte brengen van de veranderende regelgeving en recente jurisprudentie vanuit de verschillende wetten.
Dit is een profielfoto van docente Lisa de Kramer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Regulier ticket Masterclass Afbakening Wmo en Wlz – 19 maart 2024
Regulier ticket Masterclass Afbakening Wmo en Wlz – 19 maart 2024
499,00
Onbeperkt

Wellicht vind je dit ook interessant

Training Timemanagement

De training timemanagement geeft handvatten om beter om te gaan met werkdruk en efficiënter te werken.

Training Wmo en Dementie

Als Wmo consulent krijg je te maken met ouderen en dementie. Volg onze training Wmo en dementie en leer je communicatietechnieken aan te passen.

Training Klachtenfunctionaris (2 dagen)

Wil jij een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de dienstverlening binnen het Sociaal Domein? Ben je communicatief sterk, kun je goed luisteren en denk jij in oplossingen? Dan is de tweedaagse training Klachtenfunctionaris Sociaal Domein zeer geschikt voor je!